DOLAR
50,1498
EURO
55,9219
ALTIN
6.556,39
BIST
11.482,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
13°C
Salı Az Bulutlu
13°C
Çarşamba Az Bulutlu
16°C

Hatay’ın Doğal Defne Yağı: Geleneksel Üretim ve Bölgesel Değer

Hatay’ın doğal defne yağı: geleneksel üretim yöntemleri, bölgesel değer ve zengin aromanın keşfi için rehberiniz.

Hatay’ın Doğal Defne Yağı: Geleneksel Üretim ve Bölgesel Değer
23.11.2025 10:17
A+
A-

Hatay ve çevresinde kendiliğinden yetişen defne ağaçlarının tohumları yerel halk tarafından toplanıp işleniyor. Toplanan tohumlar, suyla birlikte büyük kazanlarda kaynatılıp damıtılarak defne yağına dönüştürülüyor. Elde edilen bu yağ, sabun, krem ve kozmetik ürünlerinde kullanılıyor; aynı zamanda halk arasında ağrı ve romatizmal rahatsızlıklara iyi geldiğine dair inançlar sürüyor.

Geçen yıl litre fiyatı 400 lira olan defne yağı, bu sezon kuraklık nedeniyle üretimin azalmasıyla bin liraya kadar yükseldi. Hala önemli bir doğal gelir kaynağı olarak değerlendirilen defne yağı, üretimdeki dalgalanmalara rağmen yerel ekonomide değerini koruyor.

‘DOĞAL BİR ANTİSEPTİK’ Özelliklere sahip defne yağı, parfüm ve kozmetik sektörlerinde de değerlendiriliyor. Küçük şişelerde satılan yağ, bölge halkı tarafından uzun yıllardır hem şifa hem de temizlik amacıyla kullanılıyor; Kas ve eklem ağrılarını hafiflettiği, saç derisini beslediği ve kepeği azalttığına inanılıyor. Ciltte doğal bir antiseptik görevi görerek bakım ve hijyeni bir araya getiriyor. Ayrıca sabun yapımında kullanılarak hoş koku ve temizliği bir araya getiriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.