USHAŞ Genel Müdürü Behlül Ünver ile sağlık turizmi ve sektörün güncel gelişmelerini keşfedin. Sağlıkta yeni fırsatlar ve yenilikler hakkında bilgi alın.
Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) Genel Müdürü Sayın Behlül Ünver, sağlık sektöründeki güncel projeler, hedefler ve stratejiler hakkında kapsamlı bilgiler paylaştı. Ünver, özellikle sağlık turizmi alanında Türkiye’nin potansiyelini ve ulaşmak istediği noktaları detaylandırdı. Dünyada medikal turizm, termal turizm ve sağlıklı yaşam turizmi gibi alanların toplam değeri yaklaşık 300 milyar dolar seviyesinde olup, Türkiye’nin bu pazarlardaki payını artırmayı amaçladıklarını ifade etti.
Ünver, Türkiye’nin 145 ülkeden gelen ziyaretçilere hizmet verdiğine vurgu yaparak, 2028 yılına kadar yılda 20 milyar dolar gelir hedeflediklerini belirtti. 2024 yılı verilerine göre, turizmde toplam gelirlerin 60 milyar dolar civarında olduğunu ve bir turistin ortalama bıraktığı tutarın bin dolar seviyesinde olduğunu hatırlattı. Sağlık turizmi alanında ise, yaklaşık 3 milyar dolar gelir ve 1.5 milyon turist sayısına ulaşılmış olup, bir turistin ortalama harcaması 2 bin dolar civarındadır. Ünver, bu rakamları 3-4 bin dolara yükseltmek için çalışmaların sürdüğünü ve güvenilir, çeşitli hizmetlerin sunulmasının temel şart olduğunu vurguladı.
Sağlık turizminde kamu hastanelerinin mesai saatleri dışında hizmet vermesi amacıyla başlatılan pilot uygulamalara değinen Ünver, bu çalışmaların hem sağlık turizminin geliştiği illerde hem de turizm potansiyeli yüksek olan ancak sağlık turizmi açısından yeterince değerlendirilmeyen bölgelerde gerçekleştirileceğini açıkladı. Ünver, “Kamu hastanelerinin temel görevi vatandaşlarımıza hizmet sunmaktır. Bu nedenle, bütün hastanelerimizde sağlık turizmini yaygınlaştırmak ve çeşitlendirmek için pilot projeler gerçekleştiriyoruz.” dedi.
Ayrıca, 29 kamu hastanesinde, bunların arasında KÖİ modeliyle işletilenler, şehir hastaneleri ve eğitim araştırma hastanelerinin de bulunduğu çeşitli tesislerde çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, amaçlarının sadece belli şehirlerde değil, ülke genelinde sağlık turizminin aktif hale gelmesini sağlamak olduğunu ifade etti. Ünver, dezenformasyonun önüne geçmek ve doğru bilgiyi yaymak amacıyla USHAŞ bünyesinde özel bir ekip kurduklarını ve çalışmalarını hızlandırdıklarını açıkladı.
Sağlık turizmi alanında şeffaflık ve kaliteyi artırmak amacıyla, HealthTürkiye platformuna üyeliğin zorunlu hale getirildiğini belirten Ünver, 26 Eylül itibarıyla platforma kayıt yaptırmayan kurumların sağlık turizmi faaliyeti yürütemeyeceğini vurguladı. Bu kapsamda, yaklaşık 5 bin tesis ve 1.261 aracı kurumun platforma kaydolmasını beklediklerini sözlerine ekledi. Şu an itibariyle üye sayısının binlere yaklaştığını ve platform üzerinden 12 farklı ülkeden vatandaşların Türkiye’ye gelirken hizmet alacak kurumları takip edebildiğini belirtti.
Ünver, yakın zamanda hayata geçirilecek olan USHAŞ Plus isimli yeni portal ile yerli tıbbi ürünlerin yurt dışına tanıtımını ve satışını destekleyeceklerini söyledi. Ayrıca, vatandaşların yurtdışından ilaç temin edebilmesi amacıyla yeni bir aracılık sistemi geliştirdiklerini ve bu sistemin sağlık hizmetlerine erişimde önemli bir kolaylık sağlayacağını belirtti.