DOLAR
38,7948
EURO
43,4382
ALTIN
4.053,97
BIST
9.700,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
18°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
19°C

‘Topraktan çıkan altın’ diye tabir ediliyor! Kilosu 3 bin lira

Samsun’un Kavak ilçesinde ‘topraktan çıkan altın’ olarak tanımlanan salebin hasadı başladı. Kilosu 3 bin TL’yi bulan salep üreticisine yüksek kar sağlarken, pazarda da büyük ilgi görüyor.

‘Topraktan çıkan altın’ diye tabir ediliyor! Kilosu 3 bin lira
08.05.2025 21:40
A+
A-

Kavak ilçesi Çakallı Mahallesi Çakıyeri mevkisinde bulunan Salep Uygulama Merkezi’nde salep hasat aktifliği yapıldı. Hasat etkinliğinde üreticiler, salebin yüksek glikomannan oranı nedeniyle pahasının her geçen gün arttığını belirtti. Bir dönüm salep yerinden yaklaşık 2,5 milyon TL’ye yakın gelir elde edildiğini söz eden üreticiler, bu eserin hem ekonomik açıdan hem de doğal eser olarak büyük potansiyel taşıdığını vurguladı.

“NEDEN TOPRAKTAKİ ALTIN DİYORUZ ZİRA GELİRİ YÜKSEKTİR”

Salep üreticisi Murat Kayacı, “Bu sene soğuklardan ötürü geç hasat yapıyoruz. Geçen yıllarda Nisan’ın son haftalarında başlamıştık. Bu sene 8 Mayıs’ı buldu. Şu an bu bölgede 150 bin adet salebimiz var. Kavak salebi tercih edilmesinin sebebi dağlık bir bölge olduğu için glikoman oranı çok yüksektir. Kavak’ta ekili arazi çok olmadığı için boş bırakılan toprakları birden fazla saleptir. Kilosu şu anda 2 bin 500 ile 3 bin TL ortasında değişiyor. Neden ‘topraktaki altın’ diyoruz zira geliri yüksektir. Burada 1 dönümlük toprakta 150 bin adet salep var. 1 ton salep var. O da 2 buçuk milyon TL para yapıyor” dedi.

“TÜRKİYE’NİN HER YERİNE GÖNDERİYORUZ”

Salep üreticisi Ömer Aktaş, “Mayısın ortası, en fazla Haziran’ın 15’ine kadar hasat yapıyoruz. Zira hava sıcaklığı ile bir arada yumrular kurumaya başlıyor. Bu nedenle ana yumrunun jenerasyonunun devamı ismine hasadın bu vakitte yapılması gerekiyor. Kavak salebinin tercih edilmesinin sebebi tabiatı ve toprağı ile ilgilidir. Havasıyla, suyuyla tabiatı hiç bozulmamış. Burada daha çok tabiatta olan bitkiler oluyor. Kuşburnu, kızılcık üzere bitkilerde oluyor. Kilosu 3 bin TL’den başlıyor. Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz” diye konuştu.

“BURASI BİR ÜRETİM ÜSSÜ HALİNE DÖNÜŞTÜ”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Tıbbi Aromatik Bitkiler Programı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ömer Çalışkan ise “Samsun salep orkideleri için özel bir yere sahip. Deniz düzeyinden bin 500 rakıma kadar çok farklı ekolojik bölgeleri var. Bu durumda bitki çeşitliliğine yansımış. 20’nin üzerinde salep çeşidi Samsun genelinde mevcuttur. Bu çeşitlilik üretimde de avantaj sağlıyor. Bu çeşitlerinde hepsini toprağa indirerek sök dik tekniği ile çoğaltmaya çalıştık. Bunlardan 5 adedinde muvaffakiyet sağladık. Burası bir üretim üssü haline dönüştü. Buradan Türkiye’ye salep fideleri, salep tohumları naklediliyor. Türkiye’nin rastgele bir yerinde salep fidesi nereden temin edilir diye sorulduğunda Samsun marka haline geldi. Bu türlü bir avantajımız var” formunda konuştu.
Hasat şenliği salep içeceği ikramının akabinde son buldu.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.