TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun teklifleri ve yapılan değişiklikler hakkında detaylı bilgiler. Güncel ve doğru içeriklerle bilgilendirilirsiniz.
TBMM Genel Kurulu’nda, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yönelik yapılan asılsız ihbarlara ilişkin cezaların artırılmasını içeren ve uzun süredir beklenen ‘Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ onaylandı. Bu düzenleme, özellikle halk güvenliğini sağlamada önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor.
İptal edilen düzenlemelerin yerine yeni hükümler getirerek, hukuki boşlukların giderilmesi ve uygulamada ortaya çıkabilecek karışıklıkların önüne geçilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, bakan müşavirlerinin çalışma esasları ve görev süreleri netleştirildi.
Kanun kapsamında, Yükseköğretim Kurulu, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının merkez karargahlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdam edilebilecek. Bu uzmanlar, yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde çeşitli denetim ve araştırma faaliyetleri yürütecekler.
Yeni düzenleme ile, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yürüttüğü faaliyetlerden elde edilen gelirler, artık ‘özel gelir’ olarak kabul edilecek ve bütçe içinde kullanılacak. Bu gelirler, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri dahil olmak üzere tüm ilgili gelirler, Strateji Geliştirme Başkanlığı adına açılan hesapta toplanacak ve bakanlığın belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde kullanılacak.
Toplanan gelirler, taşınmaz yapımı, kiralama, satın alma, devir, gayrimenkul üzerindeki haklar, danışmanlık ve mal/hizmet alımları, personel giderleri, bakım ve onarım, tefriş, ısınma, su, aydınlatma ve diğer işletme giderleri ile öğrenim kredisi ve burs ödemeleri gibi çeşitli faaliyetlerde kullanılacak.
112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız çağrılara karşı alınan önlemler güçlendirilerek, cezalar önemli ölçüde artırılıyor. Buna göre, görevlilerle gereksiz veya ısrarla konuşan veya çağrı bırakan kişilere uygulanan idari para cezası, 250 liradan 1.500 liraya yükseltildi.
İhbarın asılsız olduğu, olay yerine giden ekiplerce tutanakla tespit edilmesi halinde, kişiye 15 bin lira idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, bu tür fiillerin bir yıl içinde tekrarlanması halinde, cezalar iki katına çıkarılacak.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun yapısında ve işleyişinde önemli değişiklikler yapılıyor. Kurul, Cumhurbaşkanı tarafından atanan 11 üyeden oluşacak ve üyelerin görev süreleri, kamuoyuna uygun iletişim araçlarıyla duyurulacak. Başvurular doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na yapılabilecek ve yeni üyeler, eski üyelerin görev süresi sona erdikten sonra göreve başlayacak.
375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’deki düzenlemeye uygun olarak, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belirlenen teşkilat yapısında, bakanlıklar ve diğer kamu kurumları, müfettiş, denetmen ve kontrolör gibi görevli personel istihdam edebilecek. Milli Eğitim Bakanlığı’na, ayrıca en az 8 yıl hizmeti bulunan ve yarışma sınavını kazanmış öğretmenler de atanabilecek.