DOLAR
38,8520
EURO
43,3708
ALTIN
3.997,10
BIST
9.668,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Açık
22°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Çok Bulutlu
27°C

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Kapsamında Ankara’da Yoğun Denetimler

Ankara’da kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yoğun denetimler yapılıyor. Detaylar ve güncel gelişmeler için hemen tıklayın.

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Kapsamında Ankara’da Yoğun Denetimler
18.05.2025 15:34
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sürdürülen Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Operasyonları

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele kapsamında yürütülen saha denetimlerini aralıksız şekilde devam ettirmektedir. Bu kapsamda, Ankara Defterdarlığı bünyesinde gerçekleştirilen denetimlerde, il genelinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler detaylı bir şekilde incelenmiştir.

Başkanlığını Ankara Defterdarı Yüksel Duman’ın yaptığı denetimlerde, grup müdürleri, vergi dairesi müdürleri ve yaklaşık 700 gelir uzmanı aktif olarak görev almıştır. Bu ekipler, özellikle kafe, restoran, pastane, fırın, kuyumcu, sosyete pazarı, çiçekçi ve güzellik merkezi gibi çeşitli işletmelerde yapmış oldukları denetimlerle, kayıt dışı faaliyetlerin tespiti ve önlenmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirmiştir.

Denetimlerin Kapsamı ve İncelenen Hususlar

  • İşletmelerde yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımı ve bu cihazların doğru şekilde çalışıp çalışmadığının kontrolü,
  • Görünmeyen veya işletmeye ait olmayan POS cihazlarının varlığı ve kullanım durumu,
  • Mal teslimi veya hizmet ifası sırasında uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının uygunluğu,
  • Banka hesapları ve özellikle IBAN bilgilerinin doğruluğu, tahsilatların banka kanalları aracılığıyla yapılıp yapılmadığı ve bu işlemlerle ilgili belge düzeninin düzgünlüğü,
  • İşletmelerde kullanılan entegrasyon (ROP) sistemleri ile ödeme kaydedici cihazlar arasındaki bağlantıların kontrolü,
  • Belge düzenleme kurallarına uyum,
  • Kayıt dışı işçi çalıştırma durumu ve bu konuda yasal mevzuata uygunluk,
  • İş yeri kira sözleşmesi ve kira bedellerinin banka aracılığıyla ödenip ödenmediği gibi önemli hususlar denetimlerin ana odak noktalarını oluşturmuştur.

Denetimlerin Önemi ve Sonuçları

Yapılan bu kapsamlı denetimler, işletmelerde yasal mevzuatlara uygunluk seviyesini artırmayı ve kayıt dışı ekonominin önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda, işletmelerin finansal şeffaflığını sağlayarak, vergi kayıplarını en aza indirmeyi hedeflemektedir. Bu çalışmalar sayesinde, vergi denetimlerinin etkinliği ve caydırıcılığı artırılmakta, kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçilerek ekonomik sürdürülebilirlik desteklenmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.