DOLAR
38,7946
EURO
43,4613
ALTIN
4.062,48
BIST
9.700,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
18°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
20°C

İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’nin Açılışı Yapıldı

İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’nin açılışı gerçekleşti. Sürdürülebilir ulaşım ve teknolojilerde yeni gelişmeler takip ediliyor.

İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’nin Açılışı Yapıldı
13.05.2025 21:51
A+
A-

Resmi Açılış ve Katılımcılar

Türkiye genelinde büyük bir ilgiyle gerçekleştirilen “İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi”nin açılış töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla gerçekleşti. Bu önemli etkinliğe, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sami Şahin, Türkiye’nin önde gelen elektrikli araç üreticisi Togg’un CEO’su Gürcan Karakaş ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Bakan Kacır’ın Elektrikli Araçlar ve Mobilite Vizyonu

Konuşmasında, küresel anlamda elektrikli araçlara olan ilginin hızla arttığını vurgulayan Bakan Kacır, şu ifadeleri kullandı: “Dünyada geçtiğimiz yıl 17 milyon elektrikli araç satıldı ve bu araçların otomotiv pazarındaki payı %20 seviyesine ulaştı. Tüketici tercihleri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla değişiyor. Bu yılın ilk dört ayında, ülkemizde hibrit araç satışları %134, elektrikli araç satışları ise %103 oranında arttı. Hibrit araçların toplam pazar içindeki payı %17’den %29’a yükselirken, tamamen elektrikli araçların payı %10’dan %15,5’a çıktı. Ülkemiz, gelişmiş Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi ile güçlü ve köklü üretim altyapısıyla mobilitenin dönüşümüne öncülük etmeye hazır konumda.”

Türkiye’nin Yatırım ve Gelişim Fırsatları

“Türkiye’nin sunduğu imkanları değerlendirmeye davet ediyoruz” diyerek sektördeki yeni yatırımlar ve teşvik paketleri hakkında bilgi veren Bakan Kacır, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ilan edilen ve tarihimizin en büyük yatırım programlarından biri olan HIT-30’un ilk 6 çağrısından 2’si doğrudan otomotiv sanayimize yönelik olarak hazırlandı. Elektrikli araçlar için, yıllık en az 150 bin kapasite sağlayacak ve Ar-Ge merkezi kurulumunu içeren yeni yatırımlar teşvik edilecek. Batarya üretimi çağrısıyla, hücre üretimi ve yıllık en az 5 GWh kapasiteli batarya ve aktif malzeme üretim tesisleri desteklenecek. Yatırımlarımız, otomotiv üreticilerinin elektrikli ve hibrit araçlara yönelmesini teşvik ederek, Türkiye’nin otomotiv sektöründeki rekabet gücünü artıracak.”

Türkiye, Elektrikli Araç Üretiminde Güçleniyor

“Yerli ve milli üretimle elektrikli araçlar alanında emin adımlarla ilerliyoruz” diyen Bakan Kacır, şu gelişmeleri vurguladı:

  • Manisa’da, yıllık 150 bin elektrikli veya şarj edilebilir hibrit araç kapasiteli üretim tesisi ve mobilite teknolojileri Ar-Ge merkezi kuruldu.
  • Samsun’da, başka bir markaya ait otomobillerin yıllık 200 bin kapasiteyle üretimine başlandı.

Bu yatırımlar, ülkemizin yüksek teknolojili üretim kapasitesine duyulan güveni ve ilgiyi perçinliyor. Bakan Kacır, 2030 yılına kadar elektrikli ve hibrit araçların pazar payını %35’in üzerine çıkaracaklarını, yerlilik oranını %75’e yükselteceklerini ve toplam üretim kapasitesini 1 milyon adede ulaşacaklarını belirtti. Ayrıca, batarya modülleri ve alt komponentleriyle bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri olmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Raylı Ulaşımda Yerli ve Milli İmkanlar

“Yüksek hızlı trenler ve raylı sistemlerde yerli üretim imkanımız bulunuyor” diyen Bakan Kacır, şu bilgileri verdi:

  • Eskişehir-5000 Projesi kapsamında, yerli ve milli elektrikli anahat lokomotifinin seri üretimi başladı.
  • 160 km/s hıza sahip Milli Elektrikli Tren Seti, seri üretimde.
  • 225 km/s hızında Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti’nin tasarım ve prototip aşamasında önemli mesafeler kat edildi.

Vizyoner bir yaklaşımla, yüksek hızlı trenleri yerli ve milli imkanlarla geliştirmeyi ve ihraç etmeyi hedeflediklerini belirten Bakan Kacır, ayrıca deniz ulaşımında da çevreci teknolojilere odaklanıldığını dile getirdi. Güçlü gemi inşa sanayisi ve elektrikli gemi ihracatıyla, çevre dostu ulaşım çözümlerinde öncü olmayı amaçladıklarını belirtti.

Havacılık ve İnsansız Teknolojiler

Ulaşım sektörünün diğer dallarında da önemli gelişmeler olduğunu vurgulayan Bakan Kacır, “Havacılık sektöründe, askeri insansız hava araçlarının kazandığı teknolojik kabiliyeti sivil alana da hızla aktaracağız” dedi. Bu adımlar ile, ülkemizin mobilite alanındaki vizyonunu genişletmeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Gelecek İçin Kararlılık ve İşbirliği

Türkiye’nin, mobilitenin geleceğine yön verebilecek projelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirten Bakan Kacır, “Gelişmekte olan ekosistemimizi sürekli güçlendirecek ve sektördeki ihtiyaçlara uygun düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Yatırımcı dostu politikalarımızla, yerli ve yabancı tüm girişimleri desteklemeye devam edeceğiz. Geleceğin daha büyük, daha güçlü ve daha müreffeh Türkiye’sinde, bugünden yer almak isteyen herkesin yanındayız” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.