Hindistan-Pakistan gerilimi ve Asya savunma sanayi hisselerine etkileri üzerine detaylı analiz ve güncel gelişmeler. Güvenlik ve bölgesel dinamikler burada.
Hindistan ile Pakistan arasındaki artan gerilim, bölgedeki jeopolitik riskleri yeniden gündeme getirirken, bu durum Asya’daki savunma ve havacılık şirketlerinin hisselerine olumlu yönde yansımaya başladı. Son dönemde yaşanan çatışmalar ve saldırılar, bölgedeki istikrarsızlığın uluslararası piyasalara etkisini gözler önüne seriyor.
Hindistan, 22 Nisan tarihinde Pahalgam bölgesinde 26 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısına misilleme olarak, 6 Mayıs’ta Pakistan toprakları ve Azad Keşmir bölgesine karşı yoğun füze saldırıları düzenlemişti. Hindistan ordusu, bu saldırıların ardından 9 hedefi başarıyla vurduğunu açıklarken, Pakistan yönetimi sivillere ait 6 noktanın hedef alındığını ve saldırılar sonucunda toplam 26 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Aynı zamanda, 46 kişinin de yaralandığı bildirildi.
Pakistan ordu sözcüleri, Hint tarafının saldırısı sırasında 5 savaş uçağını düşürdüğünü iddia ederken, Hindistan yönetimi bu açıklamaları yalanlamıştı. Ayrıca, Pakistan’ın sınır ötesi saldırılarında, Hindistan’ın Cammu Keşmir bölgesinde 12 sivilin yaşamını yitirdiği bildirildi. Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf, artan gerilimin nükleer savaş riskini tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Bu gelişmeler, bölgedeki güvenlik endişelerini artırmakla kalmayıp, küresel jeopolitik dengeleri de sarsıyor.
Jeopolitik risklerin yükselmesiyle birlikte, Asya’daki savunma ve havacılık sektöründeki şirketlerin hisselerinde belirgin bir yükseliş yaşandı. AA muhabirinin 6-7 Mayıs tarihleri arasındaki piyasa hareketlerini derlediği verilere göre, bölgedeki önemli şirketler şu şekilde performans gösterdi:
Yükselen jeopolitik riskler, bölgedeki ülkelerin savunma sanayilerine daha fazla yatırımı ve harcama yapma eğilimini tetikledi. Bu durum, savunma sektöründeki şirketlerin faaliyetlerini artırma ve yeni yatırımlar yapma şeklinde kendini gösteriyor. Ancak, bu gelişmeler küresel piyasalardaki diğer merkezlerdeki şirketlerin hisselerine doğrudan yansımadı.
ABD ve Avrupa merkezli savunma şirketlerinin performanslarına bakıldığında, L3 Harris Technologies %0,8, Lockheed Martin %0,7 artış gösterdi. Ayrıca, İsveçli Saab %0,2, Boeing %0,2, Northrop Grumman %0,3, Fransız Thales %0,4, İtalyan Leonardo %0,4 ve General Dynamics %0,4 oranında değer kaybetti. Avrupa merkezli büyük havacılık şirketleri arasında Rheinmetall AG %0,7, Airbus %1,3, İngiliz Rolls-Royce %2, BAE Systems %2,3, Alman Lufthansa %3,9 ve Fransız Dassault Aviation %5,2 oranında gerileme yaşadı.