Türkiye’nin Gül Bahçesi konumu ve Gül Yağı ile Gül ürünleri üretimi hakkında detaylı bilgiler, geleneksel yöntemler ve modern teknolojilerle gülün büyüleyici dünyası.
PttAVM’nin Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin en önemli gül üretim merkezi olan Isparta’da gerçekleştirilen gül hasadı ve sonrası süreçleri detaylandırdı. Yılda yalnızca mayıs ve haziran aylarında hasat edilen gül çiçekleri, Isparta’da toplanıp, gül bahçelerine yakın bir üretim merkezinde işleme alınmaktadır. Bu merkezde, gül yağı ve suyu ayrıştırılmakta ve ardından Ankara’daki fabrikaya sevk edilmektedir. Burada, yüksek kalite gül yağı ve gül suyu kullanılarak çeşitli bakım ve kozmetik ürünleri üretilmektedir.
Çevikoğlu, ayrıca rekabet kanunu gereği e-ticaret platformlarının kendi üretimi ürünleri kendi platformlarında satamayacaklarına dikkat çekerek, “Bu nedenle ürünlerimiz, diğer e-ticaret platformları ve roseverplus.com sitesi üzerinden satışa sunulmaktadır” ifadelerini kullandı.
Türkiye, gül yetiştiriciliği ve gül yağı üretiminde dünya lideri konumundadır. Özellikle Rosa Damascena olarak bilinen Isparta gülü ya da yağ gülü olarak adlandırılan bu tür, ekonomik açıdan en değerli ve en çok tercih edilen gül çeşitleri arasında yer almaktadır. Türkiye’de yıllık toplam yaklaşık 20 bin ton gül üretimi gerçekleşmekte olup, bu üretimin %85’i sadece Isparta’da gerçekleştirilmektedir.
Türkiye, dünya gül yağı üretiminin yaklaşık %65’ini tek başına karşılamakta ve bu oranla küresel pazarda önemli bir konuma sahiptir. Gül bahçelerinin genişliği, üretim kapasitesi ve kalite standartlarıyla Türkiye, gerek ekonomik gerekse kültürel açıdan gül yetiştiriciliğinin merkezi olarak kabul edilmektedir.