GEBELİKTE BESLENME
GEBELİKTE AY AY BESLENME PROGRAMI
Gebelik döneminde beslenme anne ve bebek sağlığı için son derece önemli bir konudur dikkat edilmesi gerekmektedir. Gebelik uzun süren bir süreçtir. Bu dönemde bebeğin her ay farklı besinlere ihtiyacı olacaktır. Bunu doğru karşılamak bebeğin sağlığı için önemlidir.
1.Ay Beslenme (0-4 hafta): İlk trimester de bebek için folik asit ihtiyacı oldukça önemlidir. İlk aylarda folik asit B6 ve demir yönünden zengin beslenmek gerekir. Yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller folik asit açısından zengindir tüketilmesi gerekir. Kırmızı et ıspanak ve kuru meyveler demir açısından zengindir. Kan yapımını artırır enerji seviyesini korur. ilk haftalarda bulantı olabilir bunun için muz patates tam tahıllı ürünler tüketmek faydalı olacaktır.
2.Ayında Beslenme (5-8 hafta): Bu ayda protein yönünden zengin beslenilmeli. Bebeğin doku ve organlarının gelişimi için önemlidir.et yulaf fıstık ezmesi süt yoğurt peynir kefir kabak çekirdeği gibi proteinden zengin besinler tüketilmeli omeGa açısından balık zeytin ıspanak ceviz gibi besinler tüketilmelidir.
3.Ayında beslenme (9-12 hafta): Omega 3 yağı asitlerinden tüketilmeli somon ceviz keten tohumu tüketebilirsiniz bebeğin göz ve beyin gelişimini desteklemek için bu besinler oldukça önemlidir. Kemik sağlığı için D vitamini yönünden zengin yumurta balık kırmızı et tüketilmeli süt yoğurt peynir gibi süt ürünleri de tüketilmelidir.
4.Ayda beslenme (13-16 hafta): Yulaf sebzeler ve meyveler lif açısından zengin besinler tüketilmelidir. Bu aylar 2 trimester olarak adlandırılır. Bu aylarda annenin bulantıları azalacak kendini daha iyi hissedecek iştahı artamaya başlayacağı evredir. Dengeli ve sağlıklı besinler tercih etmelidir. Tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Bol bol su tüketilmelidir.
5.Ayda beslenme (17-20 hafta): Demir ve folat içeren ıspanak brokoli ve kırmızı biber gibi sebzeler fosfor manganez potasyum mineralleri açısından zengin besinler tercih edebilirsiniz.
6.Ayında beslenme (21-24hafta): 6.ayda Anne karnı daha da belirginleştiği için vücuda ağırlık yapabilir. Hafif ve besleyici ürünler seçilmelidir. Avakado gibi potasyumlu gıdalar yenilmelidir.
7.8 ve 9.Ayında beslenme (25-36 hafta): Son aylarda su tüketimi son derece önemlidir. günde en az 2,5 litre su içmelisiniz .kafein sigara alkol tüketiminden kaçınılmalı.Demir folik asit kalsiyum protein açısından beslenilmeli. Düzenli egzersiz yürüyüş
yapılmalıdır. İdeal beslenme programı için doktorunuzdan ve diyetisyenden tavsiye yardım alabilirsiniz.
GEBELİKTE KİLO ALIMI
Normal bir gebelikte gebe toplam 10-12 kg kilo almalıdır. İlk 3 ay 0.5 – 1 kg arası. Sonraki aylarda 1.5 – 2 kg almalıdır. Bu süreçte gebenin Protein, Demir ve Kalsiyum ihtiyacı artar.
GEBELİKTE SIVI TÜKETİMİ
PROTEİNLER
KARBONHİDRATLAR
YAĞLAR
BALIK YAĞI TÜKETİMİ
GEBELİKTE VİTAMİN VE MİNERALLER
Gebelikte tüm besin öğelerini alacak şekilde yeterli ve dengeli beslenilmelidir.
Gebe kalmayı planlayan tüm kadınlar düzenli doktor kontrolüne folik asit desteği almalıdır.
Gerektiğinde demir, kalsiyum , d vitamini veya gebeliğe özel bir multivitamin mineral preparatı (doktorunuzun önerdiği)ile mikro besinlerin alınması sağlanmalıdır.
C vitamini yetersizliği erken doğum ve enfeksiyon gelişimine neden olabilir . yeterli miktarda c vitamini alabilmeniz günde 6 porsiyon sebze meyve tüketimi ile mümkün olabilir.
Demir emilimini kolaylaştırmak için portakal , mandalina veya domates gibi c vitamini kaynakları ile birlikte alınması önerilir. C vitamini içeren demir destekleri alındığında ilave desteğe ihtiyaç yoktur.
Böbrek hastalığınız ve gebelik hipertansiyonunuz var ise tuz alımı azaltılmalıdır.
GENEL TAVSİYELER