Deprem sonrası yeniden inşa ve uluslararası iş birlikleri toplantısıyla dayanışma ve sürdürülebilir kalkınma hedefleniyor. Güçlü adımlar atılıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı, deprem bölgesindeki gelişmeleri ve çalışmalarını detaylı bir şekilde anlatan bir videoyu kamuoyu ile paylaştı. Bakan Kurum, “Depremin ardından sadece 15 gün içinde enkaz kaldırma çalışmalarına başlanırken, aynı zamanda ilk konutların temelleri atıldı. 45 gün içinde ise ilk konutlar teslim edildi. Şu anda, saatte 23, günde 550 konut üretebilen 182 bin mimar, mühendis ve işçiyle birlikte çalışıyoruz. Eş zamanlı başlatılan yaklaşık 500 bin konutun inşası, iki yıl içinde 250 bininin teslim edilmesiyle sonuçlandı. Yıl sonunda ise tüm projelerin tamamlanması hedefleniyor. Bu başarıda emeği geçen tüm çalışanlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.”
Bakan Kurum, Ukrayna’nın yeniden inşası konusunda ise, “Türkiye, Ukrayna’daki dramın sona ermesi için tecrübe ve bilgi paylaşımına hazırdır. Bu süreçte gerekli finansmanın sağlanması halinde, Ukrayna’nın yeniden yapılandırılmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.
İtalya ve Ukrayna hükümetlerinin Roma’da düzenlediği “2025-Ukrayna İyileştirme Konferansı”nda Türkiye’yi temsilen katılan Bakan Kurum, ilk olarak Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile samimi bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, 2019 yılında Arnavutluk’ta yaşanan depremin ardından Türkiye’nin sağladığı inşa desteği ve iki ülke arasındaki dostluğun önemi vurgulandı.
Sonrasında Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ile bir görüşme yapan Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Asrın felaketi sonrası kısa sürede 450 bin konutun inşasına başlarken, Ukrayna’nın yeniden inşası için edindiğimiz tecrübeleri ve finansman imkanlarını paylaşmaya hazırız. Bu süreci güçlendirmek adına tüm ilgili aktörlerle temaslarımız devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Bakan Kurum, İtalya Çevre ve Enerji Bakanı Fratin ile gerçekleşen görüşmede, Türkiye’nin deprem bölgesinde yürüttüğü inşa seferberliği ve bu tecrübelerin Ukrayna’nın yeniden ayağa kalkması için nasıl kullanılabileceği konularını detaylandırdı. Bu görüşmeler, iki ülke arasında sürdürülebilir enerji ve altyapı alanında yeni iş birliklerinin temelini attı.
Ukrayna’da sadece enkaz kaldırma maliyetinin yaklaşık 13 milyar dolar olduğu belirtiliyor.
Bakan Kurum, düzenlenen panelde, “Kapsamlı Bir İyileştirme Yaklaşımı: Toplulukların Yeniden İnşasını Sağlamak İçin İşletmeler ve Hükümetler İçin Ortak Noktalar” konulu panelde söz aldı. Yaklaşık 3,5 yıldır devam eden Rusya-Ukrayna savaşının küresel güvenlik ve istikrar üzerinde ciddi etkileri olduğunu vurgulayan Bakan Kurum, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde barış ve diyalog için gösterdiği çabaları anlattı.
Ukrayna’nın yeniden inşası için öngörülen maliyetin yaklaşık 530 milyar dolar olduğunu belirten Bakan Kurum, savaşın en çok etkilediği sektörlerin başında konut, ulaşım, enerji, ticaret, sanayi ve eğitim olduğunu dile getirdi. Ayrıca, sadece enkaz kaldırma maliyetinin 13 milyar dolar civarında olduğunu hatırlattı.
Bakan Kurum, panelde, 11 ilde inşa edilen yeni afet konutlarının görüntüleri, altyapı çalışmaları ve mühendislik başarılarını içeren detaylı bir tanıtım filmi sundu. Sunumda, “Biz de 11 ilimizde, 14 milyon vatandaşımızı etkileyen büyük bir deprem felaketini yaşadık. Bu süreçte 50 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Hemen ardından bölgenin ihtiyaçlarını, iklim şartlarını ve uzman görüşlerini dikkate alarak çalışmalarımıza başladık. İlk konutların temellerini attığımız 15’inci günde, enkaz kaldırma çalışmalarına başladık ve 45 gün sonunda ilk konutları teslim ettik. Günümüzde, 11 ilde 172 farklı alanda, toplam 3 bin 481 şantiyede çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda, 182 bin mimar, mühendis ve işçiyle birlikte, saatte 23, günde 550 konut üretmek gibi büyük bir başarıya imza attık. 2 yıl içerisinde 500 bine yakın konut inşasını tamamladık ve yıl sonunda tamamen teslim edeceğiz” şeklinde bilgi verdi.
Bakan Kurum, Türkiye’nin son 23 yılda 1 milyon 700 bin sosyal konut ürettiğine ve sadece deprem bölgesinde iki yıl içinde 250 bin afet konutu inşa ettiğine dikkat çekerek, “Ukrayna’da yaşanan dram, doğal afetlerin ötesinde, benzer yıkıcı etkilerle gerçekleşmiş insani bir krizdir. Bu kapsamda, Türkiye devleti, her türlü bilgi, beceri ve tecrübeyi paylaşmaya hazırdır. Ukrayna’nın yeniden inşası için devletin tüm birimleri, yerel belediyeler ve dünyanın en iyi mimarlarıyla birlikte çalışmaya hazırız” dedi.
Bakan Kurum, bölgedeki kalıcı barışın sağlanması konusundaki kararlılıklarını yineleyerek, “İnşallah en kısa zamanda bölgemizde kalıcı barış tesis edilecektir. Bu, bölgenin ve dünyanın güvenliği için şarttır. Türkiye, diplomatik sürecin her aşamasında aktif rol almaya devam edecektir. Ukrayna’nın egemenliği, barış ve istikrarı için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye kararlıyız” diyerek sözlerini tamamladı.