Afyonkarahisar’da modern seracılıkta yeni dönem, yenilikçi teknolojiler ve sürdürülebilir yöntemlerle tarımı geleceğe taşıyor. Detaylar için hemen keşfedin.
Afyonkarahisar Merkez ilçesinde hayata geçirilen ve Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’nın da en büyük jeotermal ısıtmalı serası olan modern sera, toplamda 180 dekar net kapalı alanıyla dikkat çekiyor. Bu kapsamda, bölgedeki tarım sektörü yeni bir ivme kazanırken, sürdürülebilir ve yüksek verimli üretim imkanları sunuluyor.
Alarko Şirketler Topluluğu İcra Kurulu Başkanı Ümit N. Yıldız, tarım sektöründeki stratejik hedeflerini şu sözlerle özetliyor: “Biz, 2023 yılı itibariyle tarım alanında ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekleyen yatırımlarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Seracılıktan niş gübre üretimine, tohum ıslahından gıda sanayine kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyoruz.”
Yıldız, ayrıca Alsera firmasının 2024 yılı sonunda 1200 dekarı aşan örtü altı işletme büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük modern sera yatırımcısı konumuna ulaşmayı hedeflediğini belirtiyor. Ayrıca, önümüzdeki yıllarda Türkiye ve Kazakistan’da toplam 10 bin dekar modern sera alanına ulaşmayı ve dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer alan yaş meyve sebze sektöründe öncü konumda olmayı planladıklarını ifade ediyor.
Projede %85 kadın çalışan oranı bulunurken, yıllık 7.000 ton kalıntısız domates üretimi ve 4.000 ton ihracat potansiyeliyle bölge ekonomisine büyük katkı sağlanması amaçlanıyor. Bu domatesler, Avrupa Birliği akrediteli laboratuvarlar tarafından “sıfır kalıntı” sertifikasıyla belgelenerek, başta İngiltere, Hollanda, Almanya ve Belçika olmak üzere toplam 32 ülkeye ihraç ediliyor.
Serada uygulanan 4 bin ton kapasiteli yağmur suyu dönüşüm sistemi ise, örtü altı üretimde sürdürülebilirliği destekleyen önemli bir altyapı unsuru olarak öne çıkıyor.
Afyonkarahisar, Denizli ve Eskişehir’de faaliyet gösteren Alsera, toplam modern sera alanını 20’ye çıkardı. Ayrıca, Alarko’nun Kazakistan’ın Çimkent şehrinde gerçekleştireceği ve yaklaşık 2 bin dekar arazi üzerinde kurulacak olan yeni sera projesinin ilk etabının inşaatı geçtiğimiz yıl başladı. Ümit N. Yıldız, artan dünya nüfusu ve iklim krizinin tarım sektörünün sürdürülebilirliği açısından önemini vurgulayarak, son iki yılda yaklaşık 300 milyon dolar tutarında tarımsal yatırım yaptıklarını belirtiyor.