AB Komisyonu’ndan ABD ile gümrük tarifeleri krizine ilişkin açıklama. Güncel gelişmeler ve detaylar için haberimizi okuyun.
Avrupa Birliği Komisyonu, Amerika Birleşik Devletleri ile otomobil ve karşılıklı uygulanan tarifeler konusunda yaşanan anlaşmazlığın müzakereler yoluyla çözülememesi halinde alınacak acil önlemler hakkında detaylı bir açıklama yayımladı. Bu açıklamada, AB ve ABD arasındaki görüşmelerin karşılıklı menfaatleri gözeterek sürdüğü, ancak sonuç alınamaması halinde devreye girecek karşı önlemler için hazırlıkların tamamlandığı vurgulandı.
Hazırlanan liste, yaklaşık 95 milyar euro değerindeki ABD’den ithalat edilen ürünleri kapsamaktadır. Bu ürünler arasında endüstriyel ve tarımsal alanlarda kullanılan birçok ürün yer almakta olup, gümrük tarifelerinin artırılması veya kısıtlamalar getirilebileceği bildirildi.
Ayrıca, açıklamada, ABD’ye toplam 4,4 milyar euro değerinde olan ve kimyasal ürünler ile çelik hurdası gibi sektörlere yönelik ihracatın da yeni kısıtlamalara tabi tutulacağı ifade edildi. Bu önlemler, ABD’nin tarifeleri artırması halinde karşılık olarak devreye alınabilecek unsurları içermektedir.
Özellikle, ABD’nin duyurduğu tarifelerin 90 günlük kısmi askıya alınma kararı çerçevesinde, AB’nin öncelikli hedefinin müzakereler aracılığıyla karşılıklı ve sürdürülebilir bir çözüm yolu bulmak olduğu belirtildi. AB’nin, anlaşmazlık giderilemezse tüketici ve endüstri kesimlerini korumak amacıyla olası karşı önlemleri hazırlamaya devam ettiği kaydedildi.
Bu bağlamda, AB’nin ABD’ye karşı otomobil ve otomobil parçaları ile ilgili tarifeler konusunda Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) resmi bir istişare süreci başlatacağı da açıklandı. Ayrıca, ABD ürünlerine yönelik alınacak karşı önlemler listesi toplamda 218 sayfadan oluşmakta ve şarap, deniz ürünleri, atlar, uçaklar, otomobiller ve parçaları, kimyasallar, makine ekipmanları, sağlık cihazları gibi pek çok farklı kategoriyi kapsamaktadır.
İlgili liste üzerinde, AB üyesi ülkeler ve Avrupa’daki firmalarla bir aylık istişare süreci başlamış durumda. Bu süreç, ürünlerin detaylı değerlendirilmesi ve karşılıklı çıkarların gözetilmesi amacıyla yürütülmektedir.
Hatırlanacağı üzere, ABD Başkanı Donald Trump, AB ülkelerinden yapılan çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulamıştı. Ardından, Trump tarafından ABD ürünlerine karşılık olarak yüzde 20 oranında karşılıklı tarife getirilmişti. Ayrıca, ABD’nin tüm araç ve otomobil parçalarına uyguladığı yüzde 25’lik tarife, iki taraf arasında ciddi ekonomik gerginliklere yol açmıştı.