Türkiye, UNESCO Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu Yürütme Konseyi üyeliğinde yeniden seçildi. Deniz bilimleri ve işbirliği için önemli bir adım.
Türkiye, uluslararası alanda deniz ve okyanus bilimi alanında önemli bir başarıya daha imza attı. Paris’te düzenlenen 33. UNESCO Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu (UNESCO-IOC) Genel Kurul Toplantısı sırasında, Türkiye’nin Yürütme Konseyi üyeliği için yapılan seçimlerde yeniden tercih edilerek, iki yıl daha bu kritik görevde bulunma hakkını kazandı.
Açıklamada, UNESCO-IOC’nun 1960 yılında kurulduğu ve o tarihten itibaren küresel okyanus ve deniz ekosistemlerinin sürdürülebilir yönetimi konusunda uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesine öncülük ettiği vurgulandı. Türkiye’nin bu önemli kuruluşta temsil edilmesi, sürdürülebilir deniz ve okyanus yönetimi alanındaki taahhütlerini ve küresel işbirliğine olan katkılarını pekiştirmektedir.
Türkiye’nin, sağlıklı ve sürdürülebilir okyanus ekosistem hizmetlerinin korunması, iklim değişikliğiyle mücadeleye destek, okyanuslara ve denizlere yönelik olumsuz etkilerin azaltılması amacıyla geliştirilen erken uyarı sistemlerinin güçlendirilmesi ve küresel bilgi seviyesinin artırılması yönündeki faaliyetlerde aktif rol alacağı belirtildi. Bu çerçevede, UNESCO ve IOC’nin küresel hedeflerine ulaşmak için kararlılıkla çalışmalarını sürdürecektir.