DOLAR
38,9131
EURO
44,0445
ALTIN
4.123,22
BIST
9.475,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
29°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
22°C

Türk Deniz Kuvvetleri’nin Gelişmiş İHA Görevleri ve TCG Anadolu Tatbikatı

Türk Deniz Kuvvetleri’nin gelişmiş İHA görevleri ve TCG Anadolu tatbikatı hakkında detaylar, modern teknolojiler ve stratejik önemiyle ilgili kapsamlı bilgi.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin Gelişmiş İHA Görevleri ve TCG Anadolu Tatbikatı
22.05.2025 13:42
A+
A-

Türk Deniz Kuvvetleri’nin Bayraktar TB3 SİHA Görevleri ve TCG Anadolu Tatbikatı

2025 yılının 9 Mayıs tarihinde, Keşan’dan havalanan ve kuyruk numaraları PT-3 ile PT-4 olan iki gelişmiş Bayraktar TB3 SİHA, Türk Deniz Kuvvetleri’nin gururu olan TCG Anadolu gemisine sorunsuz bir şekilde intikal etti. Bu önemli gelişme, Türkiye’nin millî savunma teknolojilerinde kaydettiği ilerlemenin ve denizlerdeki operasyonel kabiliyetin yeni bir aşamasını temsil ediyor. Konuşlanmanın ardından, gemi üzerinde gerçekleştirilen detaylı mühimmat yükleme testleri başarıyla tamamlandı.

Kalkış ve İnişlerin Kontrolü

Bayraktar TB3 SİHA’lar, arka arkaya düzenlenen kalkış ve inişleriyle dikkat çekti. Bu süreçler, tamamen TCG Anadolu üzerindeki Yer Kontrol İstasyonu (YKİ) aracılığıyla eş zamanlı ve kontrollü bir şekilde yürütüldü. Bu sayede, operasyonel kabiliyet ve otomasyon seviyeleri gözler önüne serildi.

Otonom Salvo Atışları ve Hedefleme

Tüm bu hareketler, Baykar tarafından geliştirilen ve yapay zekâ destekli gelişmiş görev algoritmalarıyla donatılmış sistemlerle tam otonom olarak gerçekleştirildi. Tatbikat kapsamında, PT-3 ve PT-4 kuyruk numaralı Bayraktar TB3’ler, ikişer adet MAM-L mühimmatıyla kara hedeflerine salvo atışı yapacak. Bu atışlar, Türkiye’nin yerli ve milli savunma teknolojilerinin etkililiğini gösteren önemli bir gösterge olacak.

Gemi Çevresinde Kol Uçuşu ve Selamlama

Atışların ardından, Bayraktar TB3’ler TCG Anadolu’nun etrafında kol uçuşu ve selamlama geçişleri gerçekleştirerek, hem operasyonel yeteneklerini sergileyecek hem de milli savunma teknolojilerinin gurur kaynağı olacak. Bu görevler, 14 Mayıs 2025 tarihinde düzenlenecek Seçkin Gözlemci Günü’nde tatbikat senaryosunun önemli bir parçası olarak planlandı.

Gerçekleşen Testler ve Tarihçe

Dünyanın havacılık tarihinde kısa pistli bir gemiden tamamen otonom kalkış ve iniş yapan ilk SİHA olma özelliğine sahip Bayraktar TB3, 22 Nisan’dan itibaren TCG Anadolu gemisinde Saros Körfezi açıklarında gerçekleştirilen kapsamlı testlerde toplam 24 sorti yaptı. Bu testler, milli savunma sanayimizin geldiği noktayı ve operasyonel kabiliyetlerimizin gelişimini gözler önüne serdi.

25 Nisan 2025 tarihinde, Keşan’dan kalkış yapan 4. prototip TB3 (PT-4), ilk kez gemiye iniş yaparak kritik bir aşamayı başarıyla geçti. Bu gelişme, iki milli SİHA’nın aynı anda TCG Anadolu üzerinde konuşlanmasını sağladı ve operasyonel kapasitemizi önemli ölçüde artırdı. Testleri, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar yerinde gözlemledi ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu da, gemideki gözlemlerine katıldı, böylece milli savunmanın gururu olan bu projeler, yüksek seviyede takdir topladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.