ÖSYM yurt dışında öğretmenlik meslek bilgisi ve TR-YÖS sınavları hakkında en güncel bilgiler, sınav detayları ve başvuru süreçleri hakkında detaylı rehber.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, yurt dışındaki öğretmen adaylarının meslek bilgisi alanında eğitimlerini tamamladıktan sonra diploma denklik belgesi almak amacıyla Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) yaptığı başvuru sürecinde, ÖSYM Elektronik Sınav Merkezi bünyesinde düzenlenecek özel sınav gerçekleştirilecektir.
Sınav, Ankara şehrinde saat 13.45’te başlayacak olup, toplam 60 çoktan seçmeli sorudan oluşacaktır. Adaylara 80 dakikalik cevaplama süresi tanınacaktır. Bu sınava katılacak toplam 165 aday için, sınavda görev yapacak 44 görevli bulunacaktır. Ayrıca, sınavın düzenlenmesi ve güvenliği açısından çeşitli hazırlıklar ve düzenlemeler yapılmıştır.
Öte yandan, 11 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek olan TR-YÖS (Türkçe Yabancı Öğrenci Seçme Sınavı), Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmek isteyen yabancı ve yurtiçi adaylar tarafından girilecektir. Bu sınav, başvuruların ardından çeşitli sınav merkezlerinde uygulanacaktır ve adaylar, bu sonuçları ülkelerine döndüklerinde veya yükseköğretim kurumlarına başvururken kullanabilecektir.
Türkiye genelinde, 17 il ve 18 sınav merkezide, yurt dışında ise 26 farklı ülke ve 35 sınav merkezinde düzenlenecek olan TR-YÖS’e toplam 21.654 aday başvurmuştur. Sınavda görev yapacak toplam 3.530 görevli bulunacak ve sınav için 83 bina ve 866 salon kullanılacaktır. Bu geniş organizasyon, sınavların sorunsuz ve adil bir şekilde yürütülmesini sağlayacaktır.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, yaptığı açıklamada, TR-YÖS’ün çeşitli dillerde gerçekleştirileceğini belirtti. Türkçe, Almanca, İngilizce, Fransızca, Rusça ve Arapça dillerinde yapılacak sınavda, adaylara Sayısal Yetenek Testi ile Temel Matematik Testi olmak üzere toplamda 80 soru yöneltilecektir. Adaylara bu soruları cevaplamak için 100 dakika süre tanınacaktır.
Prof. Dr. Ersoy, ayrıca, yurt dışındaki başarıyla uygulanan bu sınavın ile sadece Türkiye’nin değil, bölgesel ve küresel ölçekte de etkin bir sınav merkezi olma vizyonunu güçlendirdiklerini vurguladı. Aynı zamanda, ülkemizde eğitim gören yabancı öğrencilerin ülkelerine döndüklerinde Türkiye ile güçlü ve sürdürülebilir ilişkiler kurmasını sağlayarak, uzun vadede uluslararası iş birlikleri ve dostane ilişkilerin temelini attıklarını ifade etti.