DOLAR
38,7613
EURO
43,5517
ALTIN
4.033,09
BIST
9.731,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Açık
21°C
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Yağmurlu
21°C
Pazar Hafif Yağmurlu
21°C

Kişiye Uygun Egzersiz Planı ve Sağlıklı Spor Alışkanlıkları

Kişiye özel egzersiz planları ve sağlıklı spor alışkanlıkları ile formda kalın. Uzman önerilerle sağlıklı yaşamınıza adım atın.

Kişiye Uygun Egzersiz Planı ve Sağlıklı Spor Alışkanlıkları
14.05.2025 11:00
A+
A-

Kişiye özel egzersiz programları tercih edilmeli

Hareketsiz yaşam tarzının beraberinde getirdiği pek çok sağlık sorununu önlemek veya hafifletmek adına düzenli ve doğru egzersizlerin önemi büyüktür. Uzmanlar, her bireyin yaşına, cinsiyetine, genel sağlık durumuna ve kişisel hedeflerine uygun bir spor veya egzersiz programı seçmesinin sağlıklı yaşamın temel taşlarından olduğunu vurguluyor. Özellikle çocuklar ve gençler için uygun spor dallarının seçilmesi, hem gelişimlerini destekler hem de spor alışkanlığını kalıcı hale getirir. Örneğin, küçük yaşta çocuklar arasında paylaşma ve takım çalışması becerilerini geliştirmek amacıyla basketbol veya voleybol gibi takım sporları önerilirken, gençler ise dayanıklılık ve performans artırıcı yüzme veya tenis gibi branşlara yönlendirilebilir. Bu sayede egzersiz, hem eğlenceli hem de faydalı hale gelir.

Egzersiz yoğunluğu ve süresi konusunda dikkat edilmesi gerekenler

Fiziksel aktivitenin doğru dozda ve zamanda yapılması, sakatlanma riskini en aza indirir. Uzmanlar, aşırı ve bilinçsizce yapılan sporların, özellikle 24 saatten fazla süren ağrılar ve rahatsızlıklar ile kendini gösterdiğinde, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekiyor. Antrenman sonrası bölgede başlayan ağrıların 24 saatten uzun sürmesi ve bu ağrının ekimoz, şişlik, uyuşma veya aşırı hassasiyet gibi ek belirtilerle birlikte olması durumunda, vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması önemlidir. Bu tür belirtiler, olası kas yırtıkları veya diğer ciddi sakatlanmaların habercisi olabilir.

Isınma ve soğuma hareketlerinin önemi ve uygulanması

Egzersiz programlarının etkin ve güvenli olması için ısınma ve soğuma bölümlerinin ihmal edilmemesi gerekir. Uzmanlar, egzersiz öncesinde vücut sıcaklığını artıran hafif aktivitelerin, kasların ve eklemlerin hazır hale gelmesini sağladığını belirtiyor. Ayrıca, egzersiz sonrası yapılan soğuma hareketleri, kasların esnekliğini koruyarak toparlanmayı hızlandırır ve sakatlanma riskini azaltır. Kullanılan spor aletlerinin ve hareketlerin, çalıştırmayı hedeflediği kas gruplarını ve sistemleri doğru şekilde bilmek ve uygulamak da oldukça önemlidir. Yürüyüş, yüzme veya bisiklet gibi egzersizler, haftada 4-5 gün, günde 30-60 dakika arasında, orta yoğunlukta yapıldığında, hem sağlıklı ve formda kalmak hem de yaşam kalitesini artırmak adına idealdir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.