DOLAR
38,8000
EURO
43,1364
ALTIN
4.059,79
BIST
9.747,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
18°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
21°C
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C

İstanbul’un Deprem Riski ve Dönüşüm Çalışmaları Üzerine Değerlendirme

İstanbul’un deprem riski ve dönüşüm çalışmaları hakkında kapsamlı değerlendirme, güvenlik önlemleri ve kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgiler.

İstanbul’un Deprem Riski ve Dönüşüm Çalışmaları Üzerine Değerlendirme
12.05.2025 13:42
A+
A-

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan İstanbul’un Güvenliğine Dair Önemli Açıklamalar

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yaptığı açıklamada İstanbul’un mevcut bina stokunun yaklaşık %60’ının güvenli hale getirildiğini belirterek, “2000 yılındaki bina stokuna baktığımızda İstanbul’un tamamı riskliyken; yürüttüğümüz kapsamlı düzenlemeler, mevzuat iyileştirmeleri ve inşaat çalışmaları sayesinde bugün İstanbul’un %60’ı güvenli konuma gelmiş durumda. Ancak, halen acil dönüşüm gerektiren yaklaşık 600 bin konut bulunmaktadır” dedi.

İstanbul Valilik binasında gerçekleştirilen Deprem Dönüşümü Değerlendirme Toplantısı, Bakan Murat Kurum başkanlığında toplandı. Toplantıya, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Ömer Bulut, İstanbul Valisi Davut Gül, TOKİ Başkanı Levent Sungur, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Nuri Aslan, İBB Genel Sekreteri Volkan Demir ve ilgili ilçe belediye başkanları katıldı.

İstanbul’un Güçlenmesiyle Türkiye’nin Güçlenmesi

Bakan Kurum, İstanbul’un ülke açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “İstanbul, Türkiye’nin kalbidir. Nüfusu, ekonomik büyüklüğü ve tarihi zenginliğiyle ülkemiz için eşsiz bir değerdir. Bu şehrin geleceği, aynı zamanda Türkiye’nin geleceğidir. İstanbul güvenli bir şekilde güçlenirse, Türkiye de güç kazanır; aksi halde, geri dönüşü olmayan zararlar söz konusu olabilir” dedi.

Son yıllarda yaşanan afetler ve özellikle depremler, Türkiye’nin afetlere hazırlık seviyesini gözler önüne sermiştir. Bakan Kurum, “Deprem dönüşüm seferberliğimizin önemini bir kez daha hatırlıyoruz” diyerek, Asrın Felaketi sonrası 11 ilde gerçekleştirilen çalışmalara değindi.

İki Yılda Yeniden İnşa Edilen Konutlar ve Devam Eden Çalışmalar

Bakan Kurum, “Depremden sonra geçen iki yıl içinde, toplam 201 bin konut inşa ederek yeni yaşam alanları kazandırdık” şeklinde konuştu. 6 Şubat 2023’te yaşanan büyük depremin ardından, devlet ve milletin el ele vererek, yaraları birlikte sarmaya devam ettiklerini belirtti.

İki yıl içerisinde, toplam 453 bin ev ve iş yerinin inşasına başlanıldığını ve yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini ifade eden Bakan Kurum, “Hedefimiz, bölgedeki tüm çalışmalarımızı hızla tamamlayarak, İstanbul’un deprem dayanıklılığını artırmak ve vatandaşlarımıza güvenli yaşam alanları sunmaktır” dedi.

İstanbul’da Acil Dönüşüm Gereken Konut Sayısı

Bakan Kurum, “İstanbul’da acil dönüşüm gereken yaklaşık 600 bin konut bulunmaktadır” diyerek, şehirdeki riskli yapıların dönüşümünün öncelikli olduğunu vurguladı. Ayrıca, “Yüzlerce yıldır yerin altında sessizce bekleyen deprem tehdidi, şehrimizin en büyük gerçeğidir” ifadelerini kullandı.

İstanbul’daki toplam konut ve iş yeri sayısının 2025 yılı itibarıyla yaklaşık 8 milyon 70 bin olduğunu belirten Bakan Kurum, bunların 3 milyon 393 bininin 2000 ve öncesine ait olduğunu söyledi. Bugün itibarıyla, İstanbul’un %60’ının güvenli hale getirildiğini, ancak halen dönüşüm bekleyen 600 bin konutun olduğunu açıkladı.

Yatırımlar ve Projeler ile Depreme Hazırlık

Bakan Kurum, “İstanbul’a depreme hazırlık kapsamında yaklaşık 450 milyar lira yatırım yaptık” diyerek, şu bilgileri paylaştı:

  • 2012 yılından beri, 923 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık.
  • İstanbul’un 39 ilçesinde toplam 208 bin 915 konut ve iş yerinin dönüşümünde ilerleme sağlandı.
  • Depreme hazırlık için toplam yatırım miktarı, sosyal konutlar dahil olmak üzere yaklaşık 450 milyar liradır.

Yarısı Bizden Kampanyası ve Dönüşüm Çalışmaları

Yarısı Bizden kampanyası hakkında bilgi veren Bakan Kurum, “İstanbul’da 62 bin konutun dönüşümüne bu kampanya ile başladık”. Kampanya kapsamında kredi ve hibe destekleri artırılarak, toplam destek miktarı 1 milyon 875 bine çıkarıldı. Ayrıca, 21 bin ev ve iş yerinin dönüşümüne hızla devam edilmektedir.

Deprem Sonrası İncelemeler ve Güvenlik Durumu

Bakan Kurum, “6.2 büyüklüğündeki depremin ardından incelediğimiz 452 bin ev ve iş yerinden 354 bini hasarsız, 61 bini az hasarlı çıktı”. Bu konutlar, Yarısı Bizden Kampanyası kapsamına alınmış ve vatandaşlarla görüşmeler sürdürülmektedir.

Deprem ve Siyaset Üstü Bir Konudur

Bakan Kurum, deprem konusunun siyaset malzemesi haline getirilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, “Deprem, siyaset üstü bir konudur. Bu konuda politika üretmek doğru değildir. Devletimiz ve belediyelerimiz, elbirliğiyle bu sorunu çözmek zorundadır” dedi.

Herkese Sorumluluk Duygusu ve Birliktelik Çağrısı

Hangi siyasi partiden olursa olsun tüm belediye başkanlarını, “Dönüşüm ve risk azaltma çalışmalarına sahip çıkmaya” çağıran Bakan Kurum, “Vatandaşlarımızın hassasiyetlerini dezenformasyon ve bilgi kirliliğiyle istismar etmek en büyük kötülüktür. Bu mesele, partiler üstü bir sorumluluktur” diyerek, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.

İstanbul’un Deprem Gerçeğine Karşı Güçlü Bir Cevap

Bakan Kurum, “İstanbul’da beklenen deprem öncesinde, dönüşüm projeleri ve altyapı çalışmalarını hızlandırıyoruz”. “Deprem korkusunu yenmek ve güvenli bir İstanbul oluşturmak için bütün projeleri bütüncül bir plan dahilinde uygulayacağız”. Ayrıca, riskli yapıları dönüştürürken, sosyal konutlara hız verilecek, kent meydanları ve tarihi değerler ihya edilecek, sanayi alanları şehir dışına taşınacak ve tüm çalışmalar ortak akılla yürütülecek.

Son olarak, “Hedefimiz, parti ayrımı gözetmeksizin, tüm kesimlerin katkısıyla, İstanbul’un dönüşümünü tamamlamaktır” diyerek, herkesin bu önemli süreçte sorumluluk almasını istedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.