DOLAR
39,8540
EURO
47,2067
ALTIN
4.271,68
BIST
10.080,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
28°C
İstanbul
28°C
Açık
Perşembe Parçalı Bulutlu
29°C
Cuma Açık
30°C
Cumartesi Açık
31°C
Pazar Açık
32°C

Güneş Yanıkları ve Çocuklarda Cilt Sağlığı: Bilinmesi Gerekenler

Çocuklarda güneş yanıkları ve cilt sağlığı hakkında bilmeniz gerekenler, korunma yolları ve tedavi önerileriyle sağlıklı bir cilt için rehberiniz.

Güneş Yanıkları ve Çocuklarda Cilt Sağlığı: Bilinmesi Gerekenler
01.07.2025 18:08
A+
A-

Güneş Yanıkları Çocuklarda Cilt Kanseri Riskini Üç Kat Artırıyor

Çocuk sağlığı uzmanları, özellikle 5 yaşın altındaki çocukların güneş ve sıcaklığa maruz kalmasının uzun vadeli sağlık risklerini önemli ölçüde artırdığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Çocukların cilt yapısı, yetişkinlere göre çok daha hassas ve ince olduğundan, güneşin zararlı etkilerine karşı korunmaları büyük bir önem taşıyor. Güneş yanıklarının erken yaşta oluşması, ileriki yaşlarda cilt kanseri riskini üç kat daha artırabilir. Ayrıca, güneş ışınlarına sürekli maruz kalan çocuklarda, bu riskin zamanla daha da yükseldiği gözlemlenmiştir.

İlk 6 Ay İçin Güneş Koruyucu Kullanımı

Çocukların cildine zarar vermemek adına, güneş koruyucu ürünlerin kullanımı ilk 6 ay için önerilmiyor. Bebeklerin ciltleri, özellikle bu dönemde, çok daha ince ve geçirgen yapıya sahip olduğu için, güneş koruyucu kremler cilt üzerinden emilerek kan dolaşımına geçebilir ve bu durumun uzun vadeli etkileri üzerine yeterli bilimsel araştırma bulunmamaktadır. 6. aydan sonra ise, uygun ve güvenilir güneş koruyucuları kullanmak mümkündür.

Güneşten Korunma İçin Öneriler

  • Güneşin en dik açıyla geldiği saatlerde, yani 10:00 – 16:00 arasında, çocuklar doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bu sürelerde dışarı çıkmaktan kaçınılmalı veya güneş koruyucu önlemler alınmalıdır. Bu saatlerde UV ışınlarının etkisi artar ve ciltte yanık ve hasar riski ciddi oranda yükselir, ayrıca bu durum ileride cilt kanseri riskini tetikler.
  • Geniş siperlikli, kulakları ve enseyi koruyan UV filtreli şapkalar tercih edilmelidir. Çocukların güneş altında korunması için en etkili mekanik önlem, uygun şapka kullanımını alışkanlık haline getirmektir.
  • Güneş koruyucu ürünler, en az SPF 30 içermeli ve UVA ile UVB filtrelerine sahip olmalıdır. Bu ürünleri, güneşe çıkmadan 30 dakika önce, yeterli miktarda ve kalınlıkta uygulamak gerekir. Ayrıca, her 2 saatte bir ve çocuk havuz veya denize girdikten sonra tekrar edilmelidir.
  • Göz sağlığını korumak amacıyla, 3 yaşından itibaren çocuklara uygun, yumuşak ve kırılmayan UV korumalı güneş gözlükleri takılmalı.
  • Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için mayo seçiminde dikkatli olunmalı. Uzun kollu ve uzun paçalı, UV korumalı mayolar tercih edilmelidir.
  • Çocukların bol su içmesi sağlanmalı. Güneş ve yüksek sıcaklık nedeniyle, vücuttaki sıvı kaybı hızla artar, bu da kuruluk, huzursuzluk ve sağlık sorunlarına yol açar. Sulu meyveler ve bol sıvı tüketimi teşvik edilmelidir.
  • Giydirilen kıyafetler açık renk ve doğal kumaşlardan olmalı. Pamuklu, terletmeyen ve hafif renkli giysiler tercih edilerek, ciltteki ter ve nemin hapsolması engellenmelidir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.