Fiskobirlik ve Giresun Üniversitesi’nin geleceği üzerine endişeler ve tartışmalar, ekonomik ve eğitimsel etkileriyle detaylı analiz ediliyor.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, FİSKOBİRLİK’in yakın zamanda tartışmalara konu olan arazi satışlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Karan, FİSKOBİRLİK’in adeta sistematik olarak tasfiye edilmekte olduğunu ve bu sürecin, özellikle Giresun Üniversitesi’nin gelişimini engellemek amacıyla bilinçli bir şekilde yürütüldüğünü iddia etti.
Karan, kamuoyunda FİSKOBİRLİK yönetimi tarafından yapılan “Arazi bizim, istediğimize satarız” şeklindeki açıklamaların arkasında gerçeklerin yattığını belirtti. Ancak, bu açıklamaların altında ne FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar’ın ne de genel müdürün imzası olduğunu dile getirdi. Karan, açıklamayı yapanların yetkili olmadığını ve bu sözlerin Giresun halkını temsil etmediğini vurguladı.
Nurittin Karan, geçmişte FİSKOBİRLİK’in gelişimi ve Giresun’a katkılarıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Kendisi, FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptığı dönemlerde, Giresun’un Bulancak ilçesinde bulunan 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde 17 dönümlük bir arazi tahsis edildiğini hatırlattı.
Bu arazi tahsisinin neden yapıldığını ve amaçlarını şöyle açıkladı:
Karan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu arazi, dönemin bakanı Nurettin Canikli’nin desteğiyle tahsis edildi ve FİSKOBİRLİK’e uzun vadeli stratejik bir yatırım olarak sunuldu. Ancak, şu ana kadar FİSKOBİRLİK bu araziye herhangi bir yapı inşa etmedi, sadece imara açmak ve satmak gibi girişimlerde bulundu.”
Gelişmeler sırasında, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Bakanlar Kurulu kararıyla FİSKOBİRLİK’e 10 bin ton fındık aktardığını belirten Karan, bu fındığın işlenmesiyle yaklaşık 8 milyon dolar gelir elde edildiğine dikkat çekti. Bu destek ve faaliyetlerin, kurumun mali yapısını güçlendirmek ve yeni yatırımlar yapmak amacıyla sağlandığını anlattı.
Karan, mevcut yönetimin, bu destek ve yatırımların ardından kurumun tasfiyesi yönünde adımlar attığını öne sürdü. “FİSKOBİRLİK, mevcut yönetimle bu saatten sonra hiçbir yatırım veya gelişme kaydetmeden, sat ve borç öde anlayışıyla hareket ediyor. Bu da kurumun tamamen kapanışını hızlandırır.” diyerek, kurumun geleceğiyle ilgili ciddi endişelerini dile getirdi. Ayrıca, kurumun satılmasının ardından Giresun Üniversitesi’nin gelişim alanındaki arazisinin de tehlikeye gireceğini vurguladı.
Giresun Belediyesi’nin bu aşamadaki rolüne de değinen Karan, belediyenin üniversite gelişim alanındaki araziyi çok katlı imara açması halinde Giresun’a büyük zarar vereceğini ifade etti. “Belediye yönetimi, bu yanlış karara ortak olursa, Giresun’a ihanet eder ve bunun vebali altında ezilir.” diyerek, yerel yönetimin sorumluluğunu hatırlattı.
Karan, kamuoyunu ve Giresun’daki tüm sivil toplum kuruluşlarını, siyasileri ve ilgilileri FİSKOBİRLİK ve Giresun Üniversitesi’ne sahip çıkmaya çağırdı. “Biz, bu kurumlar bizim; Giresun’un alın teri ve geleceği. Bu kurumlara sahip çıkmazsak, yarın çok geç olabilir.” diyerek, farkındalık çağrısı yaptı.
Son olarak, Karan, şu önemli uyarıyı yaptı: “FİSKOBİRLİK ve Giresun Üniversitesi, bizim ortak değerlerimiz. Bunların sistematik tasfiyesi ve arazilerin satılması, Giresun’un geleceğine büyük zarar verir. Bu nedenle, herkes sorumluluk almalı ve sahip çıkmalıdır.”