Diyarbakır’da Narin Güran cinayetiyle ilgili son gelişmeler, dava süreci ve detaylar hakkında güncel bilgiler burada. Detaylar için takipte kalın.
Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos 2024 tarihinde kaybolan ve arama çalışmalarının 19. gününde dere yatağında çuval içerisinde, üzeri yaklaşık 30, 25 ve 20 kilo ağırlığında üç taşla kapatılmış ve çalılıklarla gizlenmiş halde bulunan Narin Güran’ın cansız bedenine ilişkin soruşturma önemli bir aşamaya ulaştı.
Olayla ilgili yapılan araştırmalar sonucunda, cesedin bulunmasında rolü olduğu belirlenen 4 kişi hakkında Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Ceset üzerinde yapılan DNA ve kıl örnekleri, yakın akraba olan amca Salim Güran, anne Yüksel Güran ve ağabey Enes Güran’ın delil olarak dosyaya girdi. Ayrıca, cesedi dere yatağına taşıyan ve olayda aktif rol aldığı itiraf edilen komşuları Nevzat Bahtiyar da davaya dahil edildi.
İddianamede, amca ve ailesinin birlikte ve planlı şekilde Narin Güran’ı öldürdükleri iddia edilirken, Nevzat Bahtiyar’ın suç delillerini yok etme ve gizleme suçundan yargılanması talep edildi. Bu kapsamda, sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
28 Aralık’taki ilk duruşmada, mahkeme sanıklar hakkında verilen kararlar doğrultusunda, Salim Güran, Enes Güran ve Yüksel Güran’a “İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Nevzat Bahtiyar’a ise “Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Bu kararlar, oy çokluğuyla onandı ve mahkeme başkanı tarafından gerekçeleriyle birlikte şerh düştü.
Mahkeme başkanı, kararında, olayın detaylı incelenmediğine ve delillerin eksik değerlendirildiğine vurgu yaptı. Özellikle kamera kayıtları, baz raporları ve DNA analizlerinin yetersiz olduğunu belirtti. Ayrıca, anne, ağabey ve amcanın birlikte ve hızlıca Narin Güran’ı öldürdüğü yönündeki varsayımın, olayın olası gerçekliğiyle uyuşmadığını dile getirdi. PSA ve kıl örnekleri gibi kritik kanıtların bilimsel yöntemlerle yeterince incelenmediğine de dikkat çekti.
Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, tutukluluk haline yapılan itirazları değerlendirerek, önceki kararları oy çokluğuyla onadı. Ancak, mahkeme başkanı, tutukluluk kararına muhalefet şerhinde, Yüksel ve Enes Güran hakkında verilen tutukluluk kararlarının hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirtti. Ayrıca, farklı raporların ve bilirkişi incelemelerinin, tutukluluğun devamını gerektirmediğine işaret etti.
Mahkeme başkanı, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kriterleri ışığında, tutukluluğun ölçüsüz ve hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Ayrıca, sanıkların yurt dışına çıkma ve konutunu terk etme yasağıyla adli kontrol altına alınarak tahliye edilmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Dairenin diğer üyeleri ise, mevcut delil durumunun tutukluluğu devam ettirmeye elverişli olduğu yönünde oy kullandı.