Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın gündem değerlendirmeleri ve güncel politikalar hakkında kapsamlı bilgiler. Güncel gelişmeler için takipte kalın.
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, NTV canlı yayınında önemli açıklamalarda bulunarak, güncel siyasi gelişmeler ve ülkenin geleceğine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Yeni anayasa çalışmalarına değinen Yılmaz, mevcut anayasanın, askeri darbe sonrası dönemde oluşturulduğunu ve Türkiye’nin sivil iradeye dayalı, demokratik temellere uygun yeni bir anayasa yapma hakkına sahip olduğunu vurguladı.
Yılmaz, yeni anayasanın sadece tek bir siyasi partisine değil, tüm topluma ait ortak bir değer olduğunu ve toplumun geniş katılımıyla ortaya çıkması gerektiğini belirterek, bu sürecin meclis çatısı altında, tüm siyasi partilerin ortak katkısıyla ilerleyeceğini ifade etti. AK Parti olarak, 11 kişilik uzman ve hukukçu komisyon kurarak, çalışmalarını başlattıklarını ve bu sürecin geniş mutabakatla tamamlanmasını hedeflediklerini dile getirdi.
Yılmaz, Meclis’te yürütülen yeni anayasa çalışmalarını ve terörle mücadelede gelinen aşamayı değerlendirdi. Terör örgütlerinin kendilerini feshetme kararını, tarihi bir adım olarak nitelendiren Yılmaz, bu gelişmenin güvenlik ve istikrar açısından önemli olduğunu vurguladı. Tüm siyasi partilerin katkısına ihtiyaç olduğunu ve toplumsal mutabakatla bu sürecin sağlıklı ilerleyeceğine inandığını belirtti.
PKK’nın silah bırakma kararı ve bu kararın sahadaki etkilerine de değinen Yılmaz, bu sürecin kısa süre içinde somut yansımalar göstereceğine inandığını söyledi. Ayrıca, bu sürecin zaman alacağını ve takip ve izleme mekanizmalarının titizlikle işleyeceğini ekledi.
Türkiye’nin Suriye politikasına ilişkin görüşlerini paylaşan Yılmaz, çok net ve istikrarlı bir politika izlediklerini belirtti. Suriye’nin kapsayıcı ve bütün unsurları kapsayan bir yönetim yapısına kavuşması gerektiğine inandıklarını ifade etti. Ayrıca, Suriye’deki yeni anayasa sürecine ve bölgedeki etnik ve mezhebi çatışmalara karşı duruşlarını vurguladı.
Yılmaz, ABD’nin yeni Suriye politikası ve Türkiye ile olan uyumu konusunda şunları söyledi: “Kimse bölge haritaları üzerinde oynamaya kalkmamalı. El birliği ile bölgedeki istikrarı sağlamak en büyük önceliğimizdir.” Ayrıca, ABD ile ilişkilerdeki gelişmeler ve yaptırımların kaldırılması konusunda olumlu adımların atıldığını belirtti. Trump yönetiminin yaptırımların kaldırılması ve yeni rejim destekleri ile ilgili yaptığı açıklamaların, bölgesel istikrar adına önemli olduğunu vurguladı.
Yılmaz, Suriye’de yaşanan gelişmeler ve gönüllü geri dönüşlerin hızlanmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Son dönemde 316 bin Suriyelinin geri döndüğünü ve bu sayının, rejim değişikliği sonrası önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Bu süreçte, güvenli ve istikrarlı bir ortamın sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye’nin Yerli ve Milli Savunma Sistemleri alanında attığı adımlar ve başarıları hakkında bilgi veren Yılmaz, SİHA ve diğer savunma teknolojilerinin, dünyada öncü konuma yükselmesine katkı sağladığını belirtti. 2022 yılında, savunma ihracatının 7 milyar doların üzerine çıktığını ve bu başarının, ülkenin savunma sanayinde geldiği noktayı gösterdiğini vurguladı.
Yılmaz, CHP’nin kurultay ve dava süreci ile ilgili soruları yanıtladı. Bu konunun, CHP’nin iç meselesi olduğunu ve hukuki süreçlerin yargı tarafından değerlendirileceğini söyledi. Ayrıca, kendisinin herhangi bir taraf tutmadığını ve hukuka saygı duyulması gerektiğini belirtti.
Ekonomik göstergelere de değinen Yılmaz, Merkez Bankası rezervlerinin 155 milyar dolar seviyesine yükseldiğini, risk priminin CDS’in 280 seviyelerine gerilediğini ve enflasyonun yüzde 2’nin altında seyrettiğini açıkladı. Bu gelişmelerin, ekonomik istikrarın sağlanmasında önemli rol oynadığını belirtti.
Enflasyonla mücadele ve kamu çalışanları ile emeklilere yönelik destekler hakkında da bilgiler veren Yılmaz, haziran enflasyonu açıklandıktan sonra, zam oranlarının netleşeceğini ve en düşük emekli aylıklarına yapılacak artışın, kanun ve kurallara uygun şekilde belirleneceğini vurguladı. Ayrıca, 4 milyona yakın emekli ve kamu işçisini ilgilendiren bu düzenlemenin, meclisin onayını alması gerektiğine dikkat çekti.
Yılmaz, zeytinliklerle ilgili düzenlemeleri ve AK Parti döneminde zeytin ağacı sayısının yaklaşık 90 milyondan 210 milyona yükseldiğini belirtti. Kanun kapsamında, sınırlı ve koordinatları belirlenmiş alanlarda, 50 bin civarında ağaç etkilenecektir. Bu ağaçların, taşınabilir veya yerine yenilerinin dikilmesi suretiyle, telafi edici çalışmalar yapılacaktır. Bu düzenleme, tarım ve enerji politikaları açısından büyük önem taşımaktadır.