Coca-Cola Vakfı ve GETF’in iş birliğiyle Döngüsel Gelecek için PACT Programı tanıtıldı. Sürdürülebilirlik ve çevre dostu çözümlerle geleceğe adım atıyoruz.
Coca-Cola Vakfı (TCCF) ile Küresel Çevre ve Teknoloji Vakfı (GETF) iş birliğiyle hayata geçirilen “Döngüsel Bir Gelecek İçin Ortaklık” (Partnership for a Circular Tomorrow – PACT) programı, İstanbul’da gerçekleştirilen görkemli bir lansmanla tanıtıldı. Bu yeni girişim, sürdürülebilir ambalaj yönetimini temel alan inovatif çözümler geliştirmeyi ve plastik atıkların etkin bir şekilde toplanması ve geri kazanımını teşvik etmeyi amaçlıyor.
Başlangıçta 1 milyon ABD doları tutarında finansman sağlayan Coca-Cola Vakfı, PACT programını Türkiye, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan gibi bölgelerde hayata geçiriyor. Program, bölgesel atık yönetimi alanında yeni nesil girişimlere ve teknolojilere yatırım yapmayı hedefliyor. İlk aşamada, yenilikçi atık toplama şirketlerinin desteklenmesi, kapıdan kapıya toplama altyapısının güçlendirilmesi ve geleneksel atık yönetimi yöntemlerinin modern teknolojilerle dönüştürülmesi planlanıyor.
GETF tarafından yürütülecek olan program kapsamında, seçilen girişimlere 100 bin ile 400 bin ABD doları arasında değişen hibeler sağlanarak, bölgedeki atık toplama ve geri kazanım süreçlerine katkı sunulacak.
Coca-Cola Vakfı Başkanı Carlos Pagoaga, programın tanıtımında yaptığı açıklamada, “Avrasya ve Orta Doğu bölgesinde döngüsel inovasyonu ve atık geri kazanımını geliştirmeyi amaçlayan PACT programını başlatmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz. Hedefimiz, sürdürülebilir değer zincirleri oluşturarak, atık toplama alanında çalışanları desteklemek ve inovatif çözümlerle atık yönetiminde fark yaratmaktır.”
GETF CEO’su Monica Ellis ise, “PACT Fonu, bölgesel olarak atık toplama süreçlerinde inovasyonu teşvik ediyor ve geri dönüşüm oranlarını artırmayı hedefliyor. Coca-Cola Vakfı ile kurduğumuz bu stratejik ortaklık, bölgedeki sürdürülebilirlik çabalarımıza güç katacaktır.” şeklinde görüşlerini paylaştı.
Öte yandan, Coca-Cola Avrasya ve Orta Doğu Sürdürülebilirlik Kıdemli Direktörü Meltem Tol, “Bu vizyon doğrultusunda geliştirdiğimiz programla, toplama ve geri dönüşüm alanında faaliyet gösteren tüm paydaşlarımız için yeni değerler yaratmayı amaçlıyoruz. Amacımız, sürdürülebilirliği işimizin temel taşı haline getirmektir.” diye ekledi.
Türkiye’de programın yürütülmesi, Sürdürülebilir Dijital Atık Yönetim Platformu olan TO-KA ile gerçekleştirilecek. TO-KA, ambalaj atıklarının kaynağında, temiz ve ayrı toplanmasını teşvik eden, dijital teknolojilerle izlenebilirliği sağlayan entegre bir sistem sunuyor. Bu sayede, toplanan PET atıklar geri dönüşüm işlemiyle yeniden işlenerek, Coca-Cola’nın ambalaj döngüsüne uygun şekilde rPET formatında geri kazandırılıyor.
İlgili detaylara ve programın daha geniş kapsamına www.getf.org/pact adresinden ulaşılabiliyor.