Bayrampaşa’da telefon dolandırıcılığı ve Gülfer Ünal’ın yaşadıkları hakkında detaylı bilgiler. Güvenlik ve dolandırıcılık ipuçları burada.
Bayrampaşa ilçesinde 15 Nisan tarihinde gerçekleşen bu olayda, 81 yaşındaki Gülfer Ünal, telefonla arayan ve kendisini oğlu olarak tanıtan bir kişi tarafından dolandırıldı. Telefon konuşmasında, dolandırıcı kendini oğlu gibi göstererek, “Acil paraya ihtiyacım var” yalanıyla Ünal’ı ikna etti. Bu ikna sürecinde, Ünal evde bulunan ve yaklaşık değeri 400 bin lira olan ziynet eşyalarını bir poşete koyup, sözde oğlu için kapıya gelen şüpheliye teslim etti.
Bir süre sonra yakınlarının durumu fark etmesiyle birlikte, Gülfer Ünal dolandırıldığını anladı ve hemen polise başvurdu. Dolandırıcılığı araştırmak üzere başlatılan çalışmalarda, güvenlik kameraları incelendi. Güvenlik kamerası görüntülerinde, dolandırıcının Ünal ile telefonda konuşurken yürüyüşü ve davranışları net bir şekilde kayda alındı. Kamera kayıtlarını takip eden polis ekipleri, olayı gerçekleştirdiği iddia edilen şüpheli S.K.’yı (36) Pendik ilçesinde yakalayarak gözaltına aldı. S.K.’nın daha önce 12 suç kaydı olduğu ortaya çıktı ve işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
“TELEFONDAKİ KİŞİYİ DAMADIM ZANNETTİM”
Ünal, yaşadığı olayı şu sözlerle anlattı: “Salı günü akşamüzeri, ezana yakın bir vakitte oturuyordum. Aniden telefon çaldı. Ev telefonuydu. Telefonda kendisini oğlumu gibi tanıtan kişi bana ‘Anne ne yapıyorsun?’ dedi. Ben de ona ‘Ezan okunuyor, oğlum’ diye cevap verdim. O kişi, ‘Anne paran var mı?’ diye sordu. ‘Var ama bankada’ dedim. Bir süre oyalandıktan sonra tekrar aradı ve ‘Acil 300 bin liraya ihtiyacım var. Arkadaşlarım araştırıyor, bulabilirsem sorun değil, bulamazsam alırım’ dedi. Ardından yine arayarak, ‘Bir kuyumcu arkadaşım var, teminat olarak bilezik istiyor. Tamam dedim, inandım çünkü damadımla ufak tefek alışverişlerimiz oluyor’ diye ekledi. Telefonda konuşan kişinin sesini ve davranışlarını damadıma benzettiğim için, ona inanmıştım.”
Ünal, anlatımını şöyle sürdürdü: “Bir süre sonra tekrar aradı ve ‘İstiklal Caddesi 24 numara mı?’ diye sordu. Ben de ‘Evet’ dedim. İşçisini gönderip, altınları almaya hazır olduklarını söyledi. Bu sırada, damadımı aradım ve neden kendisinin gelmediğini sordum. Damadım, ‘Anne, neden gelmiyorsun? Ne için işçini gönderiyorsun?’ diye yanıt verdi. Ama ben o an, yanında birileri olduğunu düşündüm ve bu yüzden uyanmadı. Saat akşam 22.00 civarındaydı. Sonra, kapıya gelen işçiye otomatiğe basmasını söyledim. Poşetteki altınları teslim etti ve hemen telefonu aradı, ‘Aldım abi’ dedi. Poşetteki 10 bileziği aldı ve gitti.”
Sabah saat 09.00 civarında telefon çaldı ve damadını taklit eden kişi tekrar aradı. Ünal, bu kişiye, ‘Sen benim damadım mısın?’ diye sorduğunda, kişi ‘Evet’ yanıtını verdi. Ancak, telefonun diğer ucundaki sesin gerçek damadı olmadığını fark etti. Polisler olay yerinde yaptığı incelemede, şüphelilerin güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerini gösterdi ve Ünal, tanıyabildiği kişileri belirledi. Polisler, 4-5 şahsın görüntülerini gösterdiğinde, Ünal 2 numaralı kişiyi tanıdı ve bu kişi hakkında bilgi verdi. Hırsızların yakalanmasıyla olay çözüldü ve Ünal, olayın ardından emniyete davet edildi.
Ünal, mahkemeye başvurmayı düşündüğünü ve avukatının, eğer davayı geri çekerse, kendisine söz konusu 400 bin liranın iade edileceğini söyledi. Ancak, şu anki önceliği, kaybettiği paranın geri alınması ve güvenliğinin sağlanmasıdır. “Şu anda paramın geri gelmesini istiyorum. Koşuşturma edemiyorum, yalnız yaşıyorum ve annem ile ilgileniyorum” diyerek duygularını dile getirdi.