Avrupa Birliği’nin ABD’ye karşı ekonomik misilleme planını detaylarıyla öğrenin. Güncel gelişmeler ve etkileri hakkında kapsamlı bilgi.
Son dönemde yaşanan kısa süreli iyileşmenin ardından, küresel ticaret savaşında yeni bir döneme girildi. Avrupa Birliği, ABD’nin uyguladığı politikalar karşısında durmak ve kendi ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla kapsamlı karşı önlemler hazırlıyor. Bu adımlar, özellikle otomotiv ve sanayi ürünleri alanında yoğunlaşırken, AB’nin müzakerelerde anlaşma sağlanamaması halinde devreye girecek olan yeni önlemler gündeme getirildi.
AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamalarda, ABD ile sürdürülen müzakerelerin karşılıklı fayda sağlayan bir sonuca ulaşmaması halinde devreye sokulacak olan yaptırım ve karşı önlemler detaylandırıldı. Buna göre, hazırlanan liste, geniş bir yelpazedeki endüstriyel ve tarımsal ürünleri kapsayacak ve toplam değeri yaklaşık 95 milyar avro olarak belirlendi. Ayrıca, ABD’ye 4,4 milyar avro değerinde çelik hurdası ve kimyasal ürün ihracatına yönelik kısıtlamaların da uygulamaya konulacağı açıklandı.
AB, ABD tarafından duyurulan %90’lık kısmi tarifelerin askıya alınması kararına rağmen, önceliğinin müzakereler yoluyla dengeli ve karşılıklı fayda sağlayan bir çözüme ulaşmak olduğunu vurguladı. Açıklamada, karşılıklı anlaşmazlıkların giderilmesi adına, ABD ile otomobil ve otomobil parçaları sektöründe resmi DTÖ görüşmeleri başlatılacağı belirtildi. Bu adımlar, AB’nin otomobil ve makine sektörlerine yönelik ek önlemler alma konusunda da hazırlık yaptığını gösteriyor.
Hazırlanan liste, toplamda 218 sayfa uzunluğunda ve çeşitli ürünleri içeriyor. Bu ürünler arasında şarap, balık, at, uçak ve otomobil parçaları ile kimyasal maddeler, makineler ve sağlık ekipmanları gibi birçok farklı sektör yer alıyor. AB ülkeleri ve Avrupa şirketleri, bu liste kapsamında bir aylık süreyle istişare ve geri bildirim sağlayabilecekler.
Hatırlanacağı üzere, ABD Başkanı Donald Trump, çelik ve alüminyum ithalatına %25 oranında gümrük vergisi uygulamıştı. Ardından, AB ürünlerine %20 oranında karşılıklı tarifeler getirilmişti. Ayrıca, tüm araç ve otomobil parçaları ithalatına %25’lik ek tarife konmuştu. Bu gelişmeler, iki taraf arasında ekonomik gerilimin tırmanmasına neden oldu ve karşılıklı önlemler alınmaya devam ediyor.