DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya
Çok Bulutlu
25°C
Malatya
25°C
Çok Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Çok Bulutlu
24°C

Gebelikte Sağlıklı Beslenme Rehberi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebelikte Sağlıklı Beslenme Rehberi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
17.04.2025 14:37 | Son Güncellenme: 17.04.2025 15:11
37
A+
A-

GEBELİKTE BESLENME

  •  Hamilelikte beslenmede protein, meyve ve sebzelerden zengin olmalı ve folik asit, demir, kalsiyum, çinko, omega-3, A vitamini ve B12 vitamini yönünden zengin besinler içermelidir.
  •  Bu nedenle hamileyken iyi beslenme, annenin vücudunu doğuma hazırlamaya yardımcı olmak ve süt üretimini teşvik etmek için önemlidir. Hamilelikte beslenmenin dengeli olması kadın ve gelişmekte olan fetüsün ihtiyaçlarını karşılamak için de gereklidir.
  • Ayrıca hamilelik döneminde kadının kilo vermek için herhangi bir diyet yapmaması ve yiyeceklerde kısıtlamalara tabi tutulması tavsiye edilmez. Bebeğin besinleri düzenli alması ve gelişimini sağlıklı şekilde sürdürmesi için sağlıklı ve dengeli bir hamilelik beslenmesi gerekir.

GEBELİKTE AY AY BESLENME PROGRAMI

Gebelik döneminde beslenme anne ve bebek sağlığı için son derece önemli bir konudur dikkat edilmesi gerekmektedir. Gebelik uzun süren bir süreçtir. Bu dönemde bebeğin her ay farklı besinlere ihtiyacı olacaktır.  Bunu doğru karşılamak bebeğin sağlığı için önemlidir.

1.Ay Beslenme (0-4 hafta): İlk trimester de bebek için folik asit ihtiyacı oldukça önemlidir. İlk aylarda folik asit B6 ve demir yönünden zengin beslenmek gerekir. Yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller folik asit açısından zengindir tüketilmesi gerekir. Kırmızı et ıspanak ve kuru meyveler demir açısından zengindir. Kan yapımını artırır enerji seviyesini korur. ilk haftalarda bulantı olabilir bunun için muz patates tam tahıllı ürünler tüketmek faydalı olacaktır.

2.Ayında Beslenme (5-8 hafta): Bu ayda protein yönünden zengin beslenilmeli. Bebeğin doku ve organlarının gelişimi için önemlidir.et yulaf fıstık ezmesi süt yoğurt peynir kefir kabak çekirdeği gibi proteinden zengin besinler tüketilmeli omeGa açısından balık zeytin ıspanak ceviz gibi besinler tüketilmelidir.

3.Ayında beslenme (9-12 hafta): Omega 3 yağı asitlerinden tüketilmeli somon ceviz keten tohumu tüketebilirsiniz bebeğin göz ve beyin gelişimini desteklemek için bu besinler oldukça önemlidir. Kemik sağlığı için D vitamini yönünden zengin yumurta balık kırmızı et tüketilmeli süt yoğurt peynir gibi süt ürünleri de tüketilmelidir.

4.Ayda beslenme (13-16 hafta): Yulaf sebzeler ve meyveler lif açısından zengin besinler tüketilmelidir. Bu aylar 2 trimester olarak adlandırılır. Bu aylarda annenin bulantıları azalacak kendini daha iyi hissedecek iştahı artamaya başlayacağı evredir. Dengeli ve sağlıklı besinler tercih etmelidir. Tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Bol bol su tüketilmelidir.

5.Ayda beslenme (17-20 hafta): Demir ve folat içeren ıspanak brokoli ve kırmızı biber gibi sebzeler fosfor manganez potasyum mineralleri açısından zengin besinler tercih edebilirsiniz.

6.Ayında beslenme (21-24hafta): 6.ayda Anne karnı daha da belirginleştiği için vücuda ağırlık yapabilir. Hafif ve besleyici ürünler seçilmelidir. Avakado gibi potasyumlu gıdalar yenilmelidir.

7.8 ve 9.Ayında beslenme (25-36 hafta): Son aylarda su tüketimi son derece önemlidir. günde en az 2,5 litre su içmelisiniz .kafein sigara alkol tüketiminden kaçınılmalı.Demir folik asit kalsiyum protein açısından beslenilmeli. Düzenli egzersiz yürüyüş

yapılmalıdır. İdeal beslenme programı için doktorunuzdan ve diyetisyenden tavsiye yardım alabilirsiniz.

GEBELİKTE KİLO ALIMI

Normal bir gebelikte gebe toplam 10-12 kg kilo almalıdır. İlk 3 ay 0.5 – 1 kg arası. Sonraki aylarda 1.5 – 2 kg almalıdır. Bu süreçte gebenin Protein, Demir ve Kalsiyum ihtiyacı artar.

 

GEBELİKTE SIVI TÜKETİMİ

  • Günde en az 2 litre sıvı tüketilmelidir.
  • Bulantı yakınmalarını azaltır.
  • İdrar yolu enfeksiyonunu azaltır.
  • Son 3 ayda erken doğum riskini azaltır.
  • Gebeliğin ortanca 3 ayında (4.,5. ,6. ayları)tansiyon düşmelerinde koruyucudur

PROTEİNLER

  • Günde 2 porsiyon tüketilmeli
  • Hayvansal besinlerin protein kalitesi daha yüksektir
  • Protein tozları tüketilmemelidir
  • Salam, sosis gibi işlenmiş şarküteri ürünler tüketilmemelidir.

 KARBONHİDRATLAR

  • Temel enerji kaynaklarıdır
  • Kabızlığı önlemek için tam tahıl , meyve ve sebze gibi lifli gıdalar düzenli tüketilmelidir

YAĞLAR

  • Enerji kaynağıdır
  • Yağda eriyen vitaminlerin emilimi için gereklidir

BALIK YAĞI TÜKETİMİ

  • Yapılan araştırmalarda gebelik sırasında balık yağı alınmasının doğacak bebek ve anne için bazı olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir . bu araştırmaların sonucuna göre ;
  • Erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskini azalttığı
  • Bebeğin anne karnındaki beyin gelişimi ve sonraki sinir sistemi gelişimini olumlu yönde etkilediği
  • Çocukların zeka gelişimleri açısından olumlu olduğu
  • Bebekteki alerjik hastalıklar ve astım gelişimini azaltabileceği
  • Depresyona karşı koruma sağladığı ve bebeğin duygu durumunu iyileştirdiği saptanmıştır.

 

GEBELİKTE VİTAMİN VE MİNERALLER

Gebelikte  tüm besin öğelerini alacak şekilde yeterli ve dengeli beslenilmelidir.

Gebe kalmayı planlayan tüm kadınlar düzenli doktor kontrolüne folik asit desteği almalıdır.

Gerektiğinde demir, kalsiyum , d vitamini veya gebeliğe özel bir multivitamin mineral preparatı (doktorunuzun önerdiği)ile mikro besinlerin alınması sağlanmalıdır.

C vitamini yetersizliği erken doğum ve enfeksiyon gelişimine neden olabilir . yeterli miktarda c vitamini alabilmeniz günde 6 porsiyon sebze meyve tüketimi ile mümkün olabilir.

Demir emilimini kolaylaştırmak için portakal , mandalina veya domates gibi c vitamini kaynakları ile birlikte alınması önerilir. C vitamini içeren demir destekleri alındığında ilave desteğe ihtiyaç yoktur.

Böbrek hastalığınız ve gebelik hipertansiyonunuz var ise tuz alımı azaltılmalıdır.

GENEL TAVSİYELER

  • Aşırı kafein alımı düşük ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğumuna yol açabilir . kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Gebelerin günde 2 fincandan fazla çay ve kahve ,kolalı içecekler ,2 bardaktan fazla bitkisel çay içmeleri önerilmez .besinlerle alınan fazla kafein demir emilimini azaltabilir ve bebeğinizde istenmeyen durumlara neden olabilir. Çay ve kahveyi yemeklerden 1 saat sonra tüketmeye özen gösteriniz.
  • Alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
  • Besinler hazırlandığında genel temizlik kurallarına dikkat edilmelidir.
  • Besinler çiğ olarak tüketilmemeye özen gösterilmelidir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.